Matcher » Matchrapporter ! » AIK - LHC (26 januari 2013)

AIK - LHC (26 januari 2013)

0 röster

För att uttrycka det enkelt så är AIK det laget som jag verkligen inte vill se mot LHC i slutspelet, då deras snabba och aggressiva spelstil passar väldigt dåligt mot LHCs metodiska och finessrika spel. Inräknat försäsongsmatcherna så var detta det sjätte mötet lagen emellan, där AIK har 3 segrar och LHC 2, dock så har AIK en rejäl plusstatistik på målkontot. Bägge lagen har visat att man kan slå både Modo och Brynäs så att även AIK och LHC är guldkandidater råder det inga tvivel om. Läget i lagen var lite uttunnat på backsidan, LHC saknar viktiga pjäser som Therese Bergh, Fanny Åkesson och Anna Kjellbin. Samtidigt står AIK utan Linnea Bäckman, Emelie Berggren och Gizela Blom, inga dussinlirare direkt här heller.

AIK börjar matchen klart bäst och LHC har väldigt svårt att hänga med i svängarna första 7-8 minuterna, lyckligtvis storspelar Kim i mål och ger laget tiden dom behöver för att komma in i tempo. LHC tar sedan över styrspakarna och påbörjar en rejäl offensiv mot Murase som byggs på ytterligare av en utvisning på hemmalaget, dock så lyckas man inte skapa några riktigt farliga chanser. Nivån stabiliserar sig och bjuder på jämnt spel mot slutet av första perioden, hade inte varit fel med mållöst till paus men det vill sig inte riktigt i försvarsspelet och efter 18 minuter kommer ledningsmålet genom Fanny Rask efter en rörig situation runt målburen. Sett överlag till spelet i öppningsakten så är 1-0 rättvist och nu är det bara ladda om för att jobba sig tillbaka in i matchen.

Period två börjar tyvärr väldigt irrigt och LHC klarar inte att hålla emot AIKs väldigt aggressiva anfallsspel och man blir fastnålad i egen försvarszon. Utan att pucken knappt fått ut pucken ur egen zon en enda gång dom första minuterna så kommer också ett utökande av ledningen, denna gång är det Michelle Löwenhielm som är sist på pucken efter dubbla returer framför mål. 2-0 och det är inte mindre rättvist nu, AIK trycker på väldigt hårt framåt och samtidigt har LHC problem att få kontroll på spelet. Mitten av perioden blir ett enda långt powerplay för LHC som tack vare tre raka utvisningar på AIK-spelare bjuds tillbaka in i matchen, men även om man ställer upp ett bra spel och får till en del vassa avslut mot Murase så kommer istället bakslaget under den sista utvisningen. En felpass i mittzon som Line Bialik lyckas snappa upp leder förstås till friläge och 3-0, en av spelarna i serien som man verkligen inte vill ge ett friläge då hon har säkerligen 80% success rate ensam mot valfri målvakt. Resultatet står sig och LHC har nu ett tungt arbete framför sig för att rädda upp den här situationen.

En bit in i sista perioden får äntligen Nina Aronsson och hennes kedjekamrater känna på isen, glädjande att se då det kändes som att det behövdes en energiinjektion för att få igång laget igen. I ett ganska långt första byte bryter hon sig ut och hamnar ensam mot en AIK-back och skjuter in 3-1 genom ett välplacerat skott mot nättaket, ser lekande lätt ut och nu lyste hoppet igen. En hel minut fick man njuta innan LHC åker på två täta utvisningar och nu står utvisningsklockan på 1,5 minut 3-mot-5, det här måtte väl vara slutet? Visst inte, helt bisarrt nog så lyckas man trots två spelare kort ändå skapa ett friläge med både Denise och Vikdahl (!) som gör lidandet kort för Musse, Denise passar över och Kicki trycker in 3-2, helt magiskt! Lustigt nog lyckas man bara ett byte senare få ett liknande läge igen men denna gången resulterar det inte i något mål.
Istället kommer spiken i kistan, sekunden efter att Asse hoppar ut från utvisningsbåset blir Johanna Eidensten framspelad av Helene Martinsen och 4-2 är ett faktum med 9 minuter kvar att spela. LHC gör ett försök med dryga minuten kvar att rycka målvakten men utan lycka, med 12 sekunder kvar spelar Löwenhielm det kallt och väntar ut Vikdahl som får agera målvakt, sedan lägger hon in slutresultatet 5-2 och AIK har återtagit tredjeplatsen från LHC.

AIK är värda mycket beröm som dom avverkar denna match, man håller uppe tempo och aggressivitet väldigt bra, visst blir man lite bekväma med ledningen inför sista men kan kompetent ställa tillbaka till anfall igen när LHC var på väg att komma ikapp, fortfarande en god guldkandidat.

LHC kommer inte riktigt upp i sin fulla potential idag och det vill sig inte med puckkontrollen, men man ser ändå en del ljusglimtar här och där, särskilt mycket vill jag berömma framför allt Kim i mål som gör en del helt makalösa räddningar som definitivt håller kvar laget i matchen, sen tycker jag att “ungdomarna” gör en riktigt bra insats, Nina Aronsson, Linnea Jonsson, Jessica Adolfsson, Cornelia Gillberg, Julia Lennartsson. Och även kapten Asse som krigar något enormt och gör att AIK-spelarna får slita hund från start till mål. Ett tungt avbräck var att Emma Holmbom fick kliva av redan i första perioden p.g.a. skada, positivt att det är två veckor till nästa match så att hon förhoppningsvis hinner friskna till.